Ό,τι αξίζει…

Αξία και Κόστος είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, έλεγε ένας ήρωας σε μια ταινία που είδα πρόσφατα. Πολλές φορές ξοδεύουμε το τριπλάσιο για να αγοράσουμε κάτι που δεν κοστίζει τόσο ακριβά εν τέλη. Eίναι γεγονός πως τα περισσότερα πράγματα που αγοράζουμε βρίσκονται τουλάχιστον στο διπλάσιο ποσό απο αυτό που ξοδεύτηκε για να φτιαχτούν.

Κάποιοι λένε πώς παίρνεις ότι πληρώνεις. Διαφωνώ καθέτως. Πληρώνεις συνήθως για κάτι που νομίζεις ότι αξίζει αλλά στην ουσία δεν κοστίζει τόσο όσο έδωσες ή τουλάχιστον ήσουν διατεθιμένος να δώσεις. «Κι αυτό ισχύει γαια κάθε τομέα της ζωής μας όχι μόνο για την αγορά ενός μεταξωτού φουλαριού.

Επενδύουμε σε πράγματα και καταστάσεις περισσότερο από όσο αξίζουν έχοντας ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς ότι ο ένστιτκτό μας είναι αλάνθαστο. Υπάρχει όμως και η έννοια της υπεραξίας που ορίζει γενικά ότι κάτι δεν αξίζει και τόσα πολλά τελικά, άσχετα αν αυτό προβάλλεται. ‘Εχουν ποτίσει οι διαφημίσεις το μυαλό μας με ένα σωρό μότο και σλόγκαν ότι για να είσαι ευτυχισμένος πρέπει να έχεις την άψογη εμφάνιση, οικονομική κατάσταση, οικογενειακή και ερωτική. Με άλλα λόγια για να είσαι ευτυχισμένος πρέπει να έχεις την εικόνα του τέλειου.

Για να επιλέξεις έναν δρόμο-αυτόν της τέλειας , ενδεχομένως, ζωής- πρέπει να εγκαταλείψεις κάποοιον άλλο όπως είπε και ο Πάολο Κοέλο. Όμως τώρα πια είσαι τόσο συγχυσμένος που θεωρείς ότι αξίζει να κυνηγάς το τέλειο στη ζωή σου με κάθε κόστος .

Δυστυχώς η αλήθεια ειναι πικρή και πότε δεν θα υπάρξει μια περίοδος που θα πείς  ότι μετά τις επενδύσεις θα απολαύσω τα αγαθά των κόπων μου. Η ευτυχία δεν είναι μια χρηματοοικονομική συναλλαγή για να επέλθει μια και καλή. Αντίθετα επιλέγει να σου χαρίζεται μόνο σε στιγμές όχι μονο γιατί θα τις απολαμβάνεις έτσι περισσότερο αλλά και γιατί θα τις ξεχωρίζεις από την δυστυχία κάθε φορά που θα  κοντοζυγώνουν.

Είναι ανώφελο λοιπόν να ψάχνουμε το τέλειο γιατί στην βιτρίνα ,το κασμιρένιο πουλόβερ, που εμπνέει μια αίσθηση ασφάλειας και ευτυχίας, μπορεί να πουλιέται πολύ ακριβότερα από όσο αξίζει πραγματικά. Ίσως η ευτυχία τελικά να κρύβεται σε ένα συνθετικό ρούχο με 95% ακρυλικό και 5% κασμίρι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s