Προσωπικός απολογισμός…

Δεν πρέπει να χάνεις την πίστη σου στην ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα είναι ωκεανός. Αν στον ωκεανό υπάρχουν μερικές βρώμικες σταγόνες, δεν σημαίνει ότι είναι βρώμικος.”

“Η διαφορά ανάμεσα στο τι κάνουμε και τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, θα έφθανε για να λύσει τα περισσότερα προβλήματα του κόσμου.”

“Αν δεν είχα καμία αίσθηση του χιούμορ, θα είχα από καιρό αυτοκτονήσει.”

Ο Μαχάτμα Γκάντι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Όλοι γνωρίζουν τον άνθρωπο που οδήγησε τον λαό της Ινδίας στην απελευθέρωση από την Βρετανική κατοχή το 1947.

Πολλές από τις ρήσεις του ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν πολύ κόσμο, πάντα με γνώμονα την αγάπη και τον σεβασμό στην ανθρώπινη φύση. Ακολουθώντας τη σοφία του μπορούμε και εμείς να αλλάξουμε τον κόσμο μας.

Ένας Δεκάλογος πνευματικής και κοινωνικής προόδου:

1. Άλλαξε τον εαυτό σου .

“Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.”

“Ως ανθρώπινα όντα, η μεγαλοσύνη μας κείτεται όχι τόσο πολύ στην ικανότητά μας να αναμορφώσουμε τον κόσμο – αυτός είναι ένας μύθος της ατομικής εποχής – όσο στο να αναμορφώνουμε τους εαυτούς.»

Αναμόρφωση του εαυτού μας? Πόσο δύσκολο μοιάζει αυτό ? Πόσο εύκολα μπορεί κανείς να το εφαρμόσει στην καθημερινότητά του.. Βελτίωσε τον εαυτό σου όχι σε σύγκριση με τους άλλους γύρω σου αλλά με τον ενδόμυχο κόσμο σου.. Για πολύ καιρό νόμιζα ότι θά μπορούσα να είμαι κάποια άλλη λιγότερο σκληρή μα ταυτόχρονα και απαράδεκτα ευαίσθητη όμως διαβάζοντας αυτό καταλαβαίνω πως το μόνο που μπορώ ουσιαστικά να κάνω είναι μικρές αλλαγές.. πάλι θα είμαι σκληρή κι ευαίσθητη όμως θα έχω πετύχει την σωστή αναλογία των χαρακτηριστικών αυτών που θα με κάνουν την καλύτερη Ελένη που θα μπορέσω ποτέ να είμαι!

2. Εσύ έχεις τον έλεγχο.

“Κανείς δεν με βλάπτει χωρίς την άδειά μου.”

“Το τι νιώθεις και πως αντιδράς σε κάτι, εξαρτάται πάντα από σένα. Μπορείς να επιλέξεις τις σκέψεις, τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά σου σχεδόν στα πάντα. Κανείς εκτός από σένα δεν μπορεί να ελέγξει πως εσύ νιώθεις.”

Κανείς κι όταν λέω κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει χωρίς την συναίνεση μας. Εννοείται βέβαια πώς κανείς δεν θα πει στον άλλο συνειδητά «βλάψε με» αλλά εμείς σιωπηρά και έμμεσα δίνουμε την συγκατάθεση μας. Την συγκατάθεση μας σε κάτι που γίνεται σε βάρος μας. Φυσικά αυτό ακούγεται αρχικά παράλογο αλλά πόσες οικογένειες έχουμε δει όπου η μητέρα ανέχεται έναν βίαιο άντρα να ξεσπά σε αυτή και τα παιδιά τους? Η λέξη κλειδί για μένα είναι το ρήμα «ανέχομαι».ΑΝΕΧΟΜΑΙ πάει  να πει πώς υπομένω μια κατάσταση που δεν΄μου είναι καθόλου ευχάριστη κι όμως με την ανοχή μου αυτή συναινώ στο να με κακοποιεί κάποιος άλλος με την αδειά μου!  Ξέρω ότι χρειάζεται κουράγιο για να κάνεις έστω και τα πιο απλά πράγματα όταν βρίσκεσαι σε μια δύσκολη κατάσταση αλλά μερικές φορές είμαστε πολύ πιο δυνατοί απ΄ ότι μπορούμε να φανταστούμε!

3. Συγχώρησε.

Ο αδύναμος δεν μπορεί να συγχωρήσει . Η συγχώρεση είναι ιδιότητα των δυνατών.”

“Ο οφθαλμός αντί οφθαλμού, καταλήγει να κάνει όλο τον κόσμο τυφλό.”

“Το να πολεμάς το κακό με κακό δεν βοηθά κανέναν. Αν δεν συγχωρείς, τότε αφήνεις το παρελθόν και κάποιον άλλον να ελέγχει πως νιώθεις. Συγχωρώντας, απελευθερώνεσαι από αυτά τα δεσμά και τότε μπορείς να συγκεντρωθείς ολοκληρωτικά στον επόμενο στόχο σου.”

Το κακό δεν το πολεμάς με το κακό. Σοφή κουβέντα γιατί αν πολεμάς κάποιον με τα ίδια δόλια κι αθέμιτα μέσα που σε πολεμάει και αυτός, δεν είναι σαν να γίνεσαι ίδιος με εκείνον? Κι αν έχω ένα φόβο βαθιά μέσα μου  είναι αυτός να μην αδικήσω όπως έχω αδικηθεί… και δυστυχώς θα το κάνουμε γιατί επαναλαμβάνουμε αυτά που μας κάνουν απλά και μόνο για να βγούν από μέσα μας, όχι πάντα συνειδητά αλλά την επόμενη φορά πριν με το δικόμου χέρι αδικήσω άλλον θα το σκεφτώ δυο φορές…

4. Χωρίς δράση δεν πας πουθενά.

“Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας.”

“Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση.”

 

5. Πρόσεχε τη στιγμή .

“Δεν θέλω να προβλέπω το μέλλον. Με απασχολεί να νοιάζομαι για το παρόν. Ο Θεός δεν μου έχει δώσει έλεγχο των στιγμών που θα έρθουν.”

“Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις την εσωτερική αντίσταση, που συχνά μας σταματάνε από τη δράση, είναι να μένεις στο παρόν όσο το δυνατόν περισσότερο και να έχεις αποδοχή.
Όταν είσαι στην παρούσα στιγμή, δεν ανησυχείς για την επόμενη την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις ούτως ή άλλων. Έτσι, η αντίσταση για δράση από σένα –που προέρχεται από την προβολή αρνητικών μελλοντικών συνεπειών ή από αποτυχίες στο παρελθόν- χάνει τη δύναμή της, και γίνεται ευκολότερο και να δράσεις και να μένεις συγκεντρωμένος στη στιγμή ώστε να αποδίδεις καλύτερα.”

Πρόσεχε τη στιγμή!  Απ’το μυαλό μου περνάνε πολλές στιγμές.. Η στιγμή που βρίσκεσαι κουλουριασμένος με ένα σεντονι δίπλα στον άλλο και είναι για σένα ίσως η αξιομνημόνευτη στιγμή της ζωής σου, είσαι εκεί όταν θα κάνεις τους γύρω σου περήφανους με ένα κατόρθωμά σου… είσαι εκεί όταν τελείως μόνος κόντρα σε όλα πασχίζεις να κρατήσεις τον χαμένο σου εαυτό! Το ξέρεις ότι θα τα καταφέρεις όμως ζεις την στιγμή που είναι μοναδική και για κανένα λόγο δεν θα σου ξαναδοθεί!

6. Ο καθένας είναι άνθρωπος .

“Υποστηρίζω ότι είμαι ένα απλό άτομο υποκείμενος στα λάθη όπως κάθε θνητό συνάνθρωπός μου. Ξέρω όμως, ότι έχω αρκετή ταπεινότητα να ομολογήσω τα λάθη μου και να παλινωδήσω.”

“Δεν είναι σοφό να είσαι σίγουρος τη σοφία κάποιου. Είναι υγιές να θυμάσαι ότι ο δυνατόν μπορεί να εξασθενίσει και ο σοφός να σφάλλει.”

Είμαστε άνθρωποι γεμάτοι πάθοι κι αδυναμίες. Γνωρίζουμε την πιθανότητα του λάθους , του δικού μας λάθους, αλλά ποιές είναι οι πιθανότητες να μπορέσουμε να το ομολογήσουμε? Να παραδεχτούμε το λάθος , το σφάλμα μας .. αλλά κυρίως να παραδεχτούμε πώς δεν είμαστε τέλειοι!

7. Έχε επιμονή.

“Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελάνε μαζί σου, ύστερα σε πολεμούν, έπειτα νικάς.”

“Να είσαι επίμονος. Με το χρόνο η αντίσταση γύρω σου θα φθίνει και θα μικρύνει.
Βρες τι αληθινά σου αρέσει να κάνεις. Τότε θα βρεις το εσωτερικό κίνητρο για να συνεχίζεις.“

 

8. Δες το καλό στους ανθρώπους και βοήθησέ τους.

“Κοιτάζω μόνο τις καλές ποιότητες των ανθρώπων. Μιας και δεν είμαι αλάνθαστος ο ίδιος, δεν τολμώ να εξετάζω τα σφάλματα των άλλων .”

“Υποθέτω ότι η αρχηγική ικανότητα είχε να κάνει κάποτε με τη μυική δύναμη, όμως σήμερα έχει να κάνει με την ικανότητα να τα πηγαίνεις καλά με τους άλλους.”

“Υπάρχουν πάντα καλά στοιχεία στους ανθρώπους και υπάρχουν πράγματα που δεν είναι τόσο καλά. Όμως μπορείς να επιλέξεις σε τι να επικεντρωθείς . Αν θέλεις βελτίωση, τότε η επικέντρωση στα καλά των ανθρώπων είναι μία χρήσιμη επιλογή. Κάνει τη ζωή πιο εύκολη και οι σχέσεις γίνονται πιο ευχάριστες και θετικές.”
“Έτσι, γίνεται ευκολότερο να παρακινείς τον εαυτό σου να βοηθάς τους συνανθρώπους σου και να τους δίνει αξία, που κάνει όχι μόνο καλύτερη τη ζωή τους, αλλά σιγά-σιγά τείνεις να παίρνεις πίσω αυτό που δίνεις. Και τα άτομα που βοηθάς νιώθουν την τάση να βοηθούν άλλους ανθρώπους. Έτσι δημιουργείται μία ανοδική σπείρα θετικής αλλαγής μου μεγαλώνει και ισχυροποιείται.”

 

9. Να συνδέεσαι, να είσαι αυθεντικός να είσαι ο αληθινός εαυτός σου.

“Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, λες και κάνεις, είναι σε αρμονία.”

“Στους ανθρώπους φαίνεται να αρέσει ένα τρόπος με σύνδεση και αυθεντική. Και βρίσκεις μεγαλύτερη εσωτερική απόλαυση, όταν οι σκέψεις, οι λέξεις και οι πράξεις σου είναι ευθυγραμμισμένες. Νιώθεις δυνατός και καλά με τον εαυτό σου.”

Ουσιαστικά η δυστυχία είναι να σκέφτεσαι άλλα, να κάνεις άλλα και να λές άλλα…γιατί αν είναι όντως έτσι τότε ξέρω πολλούς δυστυχισμένους… Τελικά η ευτυχία δεν είναι τόσο άπιαστη όπως όλοι ν ομίζουν αντίθετα είναι δίπλα σου και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απλώσεις το χέρι σου και δυναμικά να την διεκδικήσεις! Κυρίως όμως δεν εξαρτάται από τους άλλους.. το έταιρο ήμισυ και την οικογένεια.. η ευτυχία, ναι τώρα πια το ξέρω, είναι ένα ζήτημα αυστηρά προσωπικό!

10. Συνέχισε να μεγα λώνεις και να εξελίσσεσαι.

”Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής και ο άνθρωπος που πάντα προσπαθεί να διατηρεί τις απόψεις του ώστε να φαίνεται συνεπής, οδηγείται σε λάθος θέση.”

“Μπορείς σχεδόν πάντα να βελτιώνεις τις ικανότητές σου, τις συμπεριφορές σου ή να επαναξιολογείς τις αποτιμήσεις σου. Μπορείς να αποκτήσεις μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού σου και του κόσμου. Το να επιλέξεις να μεγαλώσεις και να εξελιχθείς είναι ένα πιο ευχάριστο και πιο χρήσιμο μονοπάτι για να ακολουθήσεις.”

Μεγαλώνουμε.. γελάμε πολλές φορές σκεπτόμενοι τις παρελθοντικές μας πράξεις…Απαιτείται συμφιλίωση με τον χρόνο που είναι για πολλούς εχθρός , και για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ωριμότητα. Αυτογνωσία για να μπορέσουμε να κάνουμε την αξιολόγηση μας και να κρίνουμε , να κρίνουμε τις επιλογές μας.

** Τα μπορντό  σχόλια είναι προσωπικές τοποθετήσεις. Η μελέτη ήταν έτοιμη αλλά ένα πράγμα που ξέρω καλά είναι πώς μια εργασία χρειάζεται πάντα το προσωπικό μας στίγμα. Δυστυχώς το μπλογκάκι αυτό έχει γίνει πολύ προσωπικό ζήτημα, αν και δεν το είχα υπολογίσει όταν το έφτιαξα, έχει γίνει τρόπος έκφρασης και λέω δυστυχώς γιατί πλεόν κανείς δνε μπορεί να με καταλάβει.

Advertisements

2 thoughts on “Προσωπικός απολογισμός…

 1. Σπουδαία λόγια από ένα σπουδαίο άνθρωπο!
  Κράτησα πιο έντονα στο μυαλό μου τα πρώτα που διάβασα:
  «Δεν πρέπει να χάνεις την πίστη σου στην ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα είναι ωκεανός. Αν στον ωκεανό υπάρχουν μερικές βρώμικες σταγόνες, δεν σημαίνει ότι είναι βρώμικος.”
  “Η διαφορά ανάμεσα στο τι κάνουμε και τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, θα έφθανε για να λύσει τα περισσότερα προβλήματα του κόσμου.”
  Πολύ ενδιαφέρον είχαν και τα δικά σου σχόλια!
  Γενικά πολύ καλή ανάρτηση.
  Σε ευχαριστώ!
  Δεν κατάλαβα όμως την σημείωση στο τέλος με τα αστεράκια. Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό που το μπλογκ σου είναι ζήτημα προσωπικό. Συνέχισε έτσι! Σε διαβάζουμε και μας αρέσεις!

  • Tο σχόλιο στο τέλος ήταν απλά μια διευκρίνηση για να πώ οτι τα υπόλοιπα ήταν έτοιμα λόγια από ένα σπουδαίο άνθρωπο με τα μπορντό γράμματα κάνω την τοποθέτηση μου. Δηλαδή στα λόγια του Γκάντι τι καταλαβαίνω εγώ προσωπικά!
   Χαίρομαι που με διαβάζετε και σας αρέσω!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s